A Gyékényes és Vidéke Lokomotiv Horgászegyesület fóruma.
  • Szia Csaba !

    Először is a damil bepödrődhet egy rossz orsó miatt is, és a felcsévélés hibájából is...
    A damilt a spulniról úgy kell felcsévélni, hogy a spulnit belerakod egy vödör vízbe és úgy csévéled fel. Utána mindenféleképpen kell egy néhány próbát dobni és ha jó az orsód, akkor végképp helyrerakja a damilt...
    A minőségben és márkában én Berkeley és Fox fun vagyok ezért csak azt ajánlom... Berkeley Trilene Big Game 0,35-ösben a favorit, bár ehhez elég nehéz manapság hozzájutni. A Foxban a Barbuster elfogadható, csak ahhoz nagyon finom bot kell, mert eléggé nyúlik, lágy...
    Próbálj meg ezeken kívül is válogatni, hátha találsz valami neked megfelelőt, ha nem akkor ajánlom ezeket !
    Üdv:
    Jeszy
  • Hali!
    Ebbe a damil dologba szerintem nem érdemes belemenni,ez hatalmas témakör.Függ attól hogy milyen vízben pecálsz,pl a Balaton köztudottan zsinórgyilkos víz,a keménysége miatt.Ott pl nekünk a teknőc vált be, 0,30-as barna színben,hibátlan volt.
    Na most nem mindegy pl mekkora orsóra teszed fel,attól is simán pödrődhet,csomózódhat.Vagy behordás és dobás közt is nagy a különbség,szal ez olyan,hogy nem érdemes kizárólag gyékényesre készülni zsinórral.Én azt mondom,egy átlagos máshol bevethető madzag jó lehet itt is,kivéve ha extrém körülmények közé veted be,pl nagyon akadós helyen,vagy nagyon kagylós részen.
    Én mint már említettem most Carbotexet használok,de merem ajánlani a Spro Carp Max-ot is,illetve nem tudom kapható-e még,Kamasaki fehér/átlátszó zsinórja is kellemes emlékekkel szolgál nekem.
    Remélem segítettem azért valamit,illetve bízom benne más is ír valami tapasztalatot.
    Üdv:Szusy
  • Sziasztok!

    Kérdezném Tőletek, hogy tapasztalataitokból kiindulva milyen márkáju 30 -35-ös monofil zsinórt ajánlanátok, mert most legutoljára befürödtem a nagyon dícsért és általam meg is vásárolt, Trabucco damillal. Nem tudom, hogy csak én fogtam.e ki, de ilyen szar madzaggal még nem volt dolgom, nyúlott, szakadt, pöndörödött, szóval minden jó ami egy zsinórról elmondható. Most nem az ár lenne a fontos hanem a minőség.


    Köszi!

    Csaba
  • Nem elsősorban a kifogott halakra értettem a "jót", hanem, hogy ismét saját bojlit csinálok és ráadásul a vízparton, a horgászat előtt néhány órával...
    Sajnos Gyékényesről még nincsenek olyan trófeáim, amikkel itt lehetne dicsekedni, de nem adom fel !!
    Jeszy
  • Szia Jeszy!

    Számíthatsz rám!
    Írhatnál valami konkrétat, hogy mi volt tavaly vagy ezelőtt az a jó?(fajta,db,súly)


    Üdv:

    Sebőce
  • Szia Sebőce!
    Augusztus 21-től megyünk 10 napra ! Amit mondtam, megmondtam ! A bojlit is ott akarom elkészíteni frissen a parton !
    Az idén megint bele akarok nyúlni a jóba...
    Számítok Rád!
    Jeszy
  • Sziasztok!

    Jeszy van már az augusztusi horgászatnak, véglegesített dátuma?
    Mert az ismerkedős, fözős, (piás) bulira én is elmennék, egy-két napot szívessen töltenék veletek. Ja és a halakat kergetve....

    Halas napokat kívánva,

    Sebőce
  • Bevallom, nem értem a kérdésed...
    Ha inline ólmod van , akkor átfűzöd és megütközteted a főzsinóron, ha füles ólom, akkor kell egy kapocs a főzsinórra és abba kapcsolod az ólmot, és a kapcsot ütközteted meg. Létezik egy-két bojlis cégnek kiegészítői, amik az ólom és más egyéb szerelésekhez segítséget nyújtanak . Vannak önkioldós ólomtartók, ütközők, süllyesztett forgókapocstartók stb.
    Pl. a Carp Hunter nevű cégnek a Rig Connectorja, a Korda Runner Rig, a Pelzernek is van ilyen szortimentje (Security Rig)...
    Nézz körül !
    Jeszy
  • Hi Jeszy!

    Köszönöm szépen! Még egy kérdés, a fixes olmot -nekem most szilikon csöves van -, hogy csatlakoztatod a fözsinórhoz? Kell v.mi műanyag T vagy más az eljárás?

    Csaba
  • Bibibííííí...
    Nem mondom el !!
    :-))))))))))))))
    Na, mégis...
    Egy db 2-es, 1-es, 1/0-ás horog, előke ( 10-30 cm-ig kb. ), forgókapocs,főzsinór, ólom ( 70-110 grammig kb. ) csúszóra vagy fixen,esetleg etetőanyagos kosár, bot, orsó, Csaba.
    Megpróbáltam a horogtól indulva a sorrendet beállítani...
    :-)))
    Jeszy
  • Hello Mindenki!

    Most nem az a tervem, hogy kiakasszam a társaságot, de szeretnék tanácsot kérni Tőletek, hogy milyen fenekező szereléket hozzak össze a mostani túrámra. De olyan szinten kérném a leírást, hogy az én szürkeállományom is képes legyen ezt feldolgozni, tehát főzsinórtól kiindulva, hosszak, súlyok, horogelőke, horog, stb. Nem vagyok teljesen hülye, de én ebben a témában nem vagyok annyira járatos, mert egyszerű etetőkosaras ólom nélküli 20-50 m távolságú fenekezést üztem. Főként horgásztavakon. Szóval most minden segítség jól jönne, hogy felvehessem a versenyt a gyékényesi halacskákkal.

    Várom okító soraitokat!


    Csaba
  • Üdv!
    Jeszy:Hát mondjuk a nagy mélység miatt igazad lehet,max lerakunk egy dőlőbólyát,ami magában rögtön etető cső is lesz,na milyen ötlet?:)Így csak a bólya fölé mész,és teletöltöd magokkal,az meg szép lassan kifolyik belőle egy kupacba.
    Ami a fogásokat és idióta horgászokat illeti,van amikor egy gilisztával hülyére fogja magát valaki egy Germina orsóval,más meg kipakol a partra fél millát,és csak vár,és vár,szerel,csaliz,unatkozik,majd felteszi a gilisztát Ő is elkeseredve.:)
    Csaba:Mi is a Kornélnál szoktunk lenni pecálni,eddig nem volt okunk semmi panaszra.Ja és a belső háznál,a 30-nál.A pontyomat én ott fogtam spec,meg haverok a harikat is azon a részen.Igaz mikor 2 éve odaértünk,rögtön az első napon valaki asszem 24 kg-ost fogott,a Kornélék másik háza környékén,szal hal az van mindenhol a vízben.
    Még annyit,hogy nomád módon biztos találsz nagyon jó helyeket a tavon,meg más szektor is esetleg jobban bejön más módszerekhez,de azért itt sincs ok panaszra.
    További szép napot mindenkinek!
    Szusy
  • T. Csaba !

    A 61-es is nagyon jó, ott is fogtak már halat és a szomszédok is jók. Nagyobb viz van a ház előtt,mint a 30-as nál. Én mivel mindenkivel jóban vagyok nem reklámozom a helyeket és nem akarok megsérteni senkit sem. Ha kimondottan horgászásról lenne szó, akkor én más területet javasolnák./ ház nélkül/ Megértését megköszönve:
    Üdvözlettel MI / telefonszámom a honlapon /
  • Köszi!
  • Hali Szusy !

    Jó ez a csöves megoldás , a Dunán is alkalmazzák rendre a pontyhorgászok, csónakból, de Gyékényesen én tavaly a törés oldalán 5,80-on nyomtam, hát oda kell cső is meg ember is aki tartja és etet is, vagy két emberes a dolog...
    Kisebb vízen tökéletes, mindössze annyi hátránya van, hogy a csali nincs a középtájon...
    A legidiótább, leghülyébb hasonlatod helytálló, kivéve, mikor én fogok valami komolyat...
    :-))))))))))))
    Üdvözöllek:
    Jeszy
  • Hello mindenki!

    A Jeszy féle fagyizós cucc nagyon süti,érdemes kipróbálni ha koncentrálni akarsz megadurván és persze olcsón.Mi tavaly fejlesztettünk ki egy másik etetési módszert,ami néha nehézkes,de ez is nagyon egy "kupacba" etet,az tuti.Fogysz egy kb 50mm átmérőjű csövet,amit a csónakból lenyomsz a víz alá persze függőlegesen.Ezen keresztül engeded le a magokat,olyan mint egy fordított porszívó,oda irányítod,ahova akarod.Minél hosszabb a cső,és minél lassaban mozgatod,annál biztosabb,hogy minden egy helyen landol a mélyben.
    Én etetni van hogy sima főzés nélküli áztatott maggal szoktam,igaz nem 24 órát áztatok,hanem sokkal többet,a szemek gyakorlatilag felvesznek 1-1,5 térfogatnyi vizet.Ezt értsd,mondjuk 10l búza felszikkaszt mondjuk 15l vizet is akár.Ettől a szemek irdatlan nagyok és kívánatosak lesznek,teljesen letisztul minden szennyeződés róluk,a kukorica akkora lesz mint a lófogú.Ezt tűzni is lehet,és persze a fúrt változata is alkalmazható mert nem puhul annyira fel mint a konzerv kukorica.Amit próbáltam még,az a tarhonya.Nem röhögni!!!!
    Szerintem magok közé simán mehet,odahozza a keszegféléket,majd a mix nagyobb szemeivel úgyis csak a "nagyok" bírnak.Az biztos,hogy sehol nincs tuti recept,van akinek ma bejön valami,de holnapra azt már semmi nem veszi fel,szóval kísérletezni kell ezerrel,aztán hülyének áll úgyis a szerencse alapon a legidiótább ötlet jöhet be.

    Üdv:Szusy
  • Na, figyelj Csaba!

    Csak Neked, csak most, csak itt elmondom !( valójában már többször leírtam, de ismétlés a tudás anyja...)
    A magokat leáztatom 24 órán keresztül, aztán 1-1,5 órán át főzöm. Aztán a főzőlevével együtt tárolom, amibe rakok még aminokat ( Maximino, Multimino, CSL, Ambio, Carpamino, Vitamino PPC by BIg Carp ,stb-stb., persze nem mindegyiket, vagy-vagy alapon esetleg többől is keveset...), étvágygerjesztőket ( Pelzer Bait Booster, Big Carp Cajusers, stb-sb. ). Amíg hűlik a magmix, addig levágok 10-15 PET, üdítős flakont az aljától felfelé kb. kétharmadánál plusz előre megkötök 10-15 horgot, amit majd a magokból kiválogatott kombinációkkal felcsalizom és a levágott PET-be állítom, fogom az előkét, hogy az kilógjon a PET széléről, majd merőkanállal elkezdem teleszedni a PET-et magmixxel, levével együtt . Ha tele van , akkor berakom a fagyasztóba és lefagyasztom. Amikor keménnyé fagyott, akkor az előke kihagyott végét ( amire egy forgókapcsot kötök még az elején) csak felkapcsolom a főzsinórra, beevezek a tetthelyre , körbevágom bicskával a PET-et és simán leengedem a cuccomat. Na most, evvel az úgynevezett "fagyizós" módszerrel nem kell feleslegesen kiló számra szórni égnek-világnak a rengeteg drága magot, nem beszélve arról, hogy nem lesz egy focipályányi terület etetve, csak egy kb. 20 x 20 cm-es rész, aminek a közepén ott a csalizott horog. Kb. 20 perc múltán elolvad a fagyi és jöhetnek a nagy halak....
    Ennyire egyszerű a dolog, ehhez nem kell PVA sem.
    A narancs és mandarinhéjat kb. 4-5 hétig szárítottam radiátoron, majd egy konyhai mixerben aprítottam, ezután egy kávédarálóban lisztté daráltam. Azt is leszitáltam egy teaszűrővel, hogy ne legyen darabos...
    Nagyon jó aroma, de sajnos a darálót eléggé befogja, sőt a héjban levő gyantás anyag kicsapódik a daráló falán, ezért fel kell készülni a fejmosásra a háziboszitól....
    Egyelőre kiválaszoltam magam...
    Ha van valami kérdés, várom!
    Üdv mindenkinek:
    Jeszy
  • Hello Jeszy! MIvel darálod le, és mennyi ideig szárítod? A magfőzetet beetetésként használod, vagy pva-ban etetőanyagként?

    Csaba
  • Szia Gumikacsa!

    Azt, hogy irigyelsz, azt teljesen megértem, de vigasztaljon az, hogy lesz ez még fordítva is. Különben tényleg nagyon készülök és fogalmam nincs, hogy mi fog rám várni. Szeretném kellemesen tölteni az időt és ha nem is kapitális, de egy-két komolyabb trófeát begyüjteni. Szóval szoríthattok nekem.


    Csaba
  • Sziasztok!

    A magokat már elég régóta használom horgászatra. Kb. 24 órán át áztatom, lehetőeg az adott tó vizében és utána főzöm kb. 1 órát, majd a saját levében, aminókban, étvágygerjesztőkben hagyom . Tigrismogyorót, csicseriborsót, zöldborsót, babot, csillagfürtöt, lencsét, kukoricát, kölest szoktam használni. Ezt csak azért írom, mert az említett babot ki nem hagynám, nagyon kellemes ízt, illatot ad a mixnek.
    Most készítettem az idei év reménységét a narancs és mandarin héj lisztet. Hetek óta szárítottam a narancs és a mandarin héját, most pedig darálom . Ne tudjátok meg , milyen kellemes illata van és kellemesen édeskés is. Az idén a matchezéshez az etetőanyagba ( versenyen valószínűleg nagy előnyt jelent az erős aroma ), bojlihoz adalékként és a főzött magokhoz az utóáztaáskor fogok rakni belőle ( ha marad még akkor).
    Mindenkinek üdv:
    Jeszy
  • Sziasztok!

    Én jövő csütörtökön már Gyékényesen leszek, és ezzel kapcsolatban kérdezném mindenkitől, hogy milyen bojlis fenekező szerelékeket készitsek elő? A főzsinortól kezdjétek. Mindenki véleményére kiváncsi vagyok aki lógatott már Gyékényesen.
    Valamint érdekelne még az is, hogy matches vagy feederes keszegezés esetén milyen szerelék az ütőképesebb, lehetőség szerint elég részletes leírás lenne jó, mert a feedert és matchet csak az idén kezdtem. Minden segítség jól jönne!


    Köszönöm!

    Csaba
  • Sziasztok!

    Szia Csaba!Előszöris van egy történetem a elektromos kapásjelzőről tavaj történt hallgattam a discmant, a fülhalgató a fülemben, üvöltött a zene.Persze kicsit elbóbiskoltam.Persze a hal meg vitte a zsinórt üvöltött a kapásjelző de én meg nyugottan pihentem a szomszéd meg jött felébreszteni hogy mit csinálok.De azért a hal is meglett egy szép kb 15-ös amur volt.Szóval ez volt az elektromos kapásjelző amúgy meg tavaly valaki trombitának nézte és megfújta.Szóval idén azt is kell vennem.Megnéztem volna hogy dobálozol a botod után jó móka lehetet.Szerintem is az erőgumi felesleges ha meg akarsz használni akkor szerintem csak keszegfélékre menj de abból is csak a kissebb fajtára.Én nem bízok meg az erőgumiban.

    Szia Jeszy!Szóval amit főztél magokat azokat beáztattad előtte?Mert lehet hogy ez volt a baj.Próbáld csak ki nyugodtan nekem bejött meg másnak is már.De előtte próbáld ki kevesebb mennyiséggel mert ha nem jön be neked akkor ne engem hibáztass.Én csak tapasztalatból beszélek.Tudod hogy én mire lennék kiváncsi mégpedig arra a bab, hogy ha valamivel megízesíteném akkor mit fognék vele.lehet hogy semmit.Lehet hogy a régi öregeknek igaza lehet.Amúgy az etetéssel nincs gond.Nem írtatok választ a kiemeltetésre.Tavaly előtt halottam Gyékényesen hogy egy illető szilvával fogta az amurokat ezt még én elképzelhetőnem tartom de én is megpróbáltam de az istenért sem tudtam átfurni úgy hogy a magba ne akadtam volna bele.Ha meg nincs benne a mag akkor meg a stonfóról szinte leesik.Szóval nem értem.A másik a szőlő.Hogy rakja a horogra?Ezeket nem értem.Pedig jó ötletnek tartom.Na ennyit egyenlőre.Üdv mindenkinek!


    Görbüljön a bot!
  • Hali Mindenki!

    Csaba te már nem is olyan túl soká indulsz,de irigyellek!

    Misó
  • Szevasz 1Horgász!

    A tapasztalataink abban a vonatkozásban megegyeznek, hogy az ugrálás nincs egyenes arányosságban a kapással. én azt vettem észre, hogy ahol a halak ugrálnak sokkal kisebb az esélye a kapásnak mint ahol csak vizalatti élet van. Pl. hiába dobál v.ki oda ahol nagy csobogást tartanak a pontyok nem jön vele a kapás, sőtt én inkább ilyenkor maradok az egész addig horgászott helyemnél és csak mosolygok. Egy dolgot megtanultam már, hogy nem kezdek el pár óra, de akár egy fél nap kapástalansága ellenére sem arrébb menni. Erre a 4 napos ciklusra nem tudok semmit mondani, fogalmam sincs mi az oka. Arra a helyzetre mikor semmit nem akarnak felvenni a piszkok, akkor én mindig csak élő csalira váltok, talán az a mozgásával, vagy izanyagával segít, mert tízből, 6-7-szer bejön. Aztán ha végképpen semmi, akkor is van egy jó ötletem, elektromos kap.jelző, hátradönteni a széket és szunya, ez kivétel nélkül mindig bejött, legfeljebb a kapásról maradtam le, ha túl mélyen aludtam. Előfordult már, hogy uszott a botom és a másikkal kellett rádobnom, hogy ne -1 -el menjek haza.

    Csaba
  • Csaba és 1 horgász !

    Csabának: az erőgumi egy (szerintem ) tökéletesen feleslegesvalami. Semmi másra nem jó csak felbosszantani a használóját. Ha feederezel, akkor ajánlani szokták a keményebb ( heavy ) feederekhez, és amikor a főzsinór és az előke túl durva. De, egy jól beállított feeder vagy matchbotnál, ideális főzsinór-előke összeállításnál csak egy plusz gyenge láncszem. Mondom véleményem szerint. Sokat próbálkoztam, igazság szerint manapság is hordok magamnál mindig, maximum akkor rakok fel egy 50-60 centis darabot, amikor nagyon , de nagyon hagynak a halak unatkozni...
    Szóval, ne fordíts rá nagy hangsúlyt !
    Lacinak: lehet, hogy már hallottad, hogy látott hal nem eszik, ezt a régi öregek mondogatták rendszerint, aminek azért már megtapasztaltam a cáfolatát is, de lehet benne valami igazság. A másik, ami okozhatja a kapástalanságot, az, hogy akár a mennyiséggel, akár az aromákkal eltelnek és mire a kapás létrejönne már odébbállnak. Vagy az ízek-aromák riasztják el őket.
    A tigrismogyorós dolgot régebbóta használom, de ez a cukros illetve sós megoldás új nekem is. A bojlijaimba rendre teszek szőlőcukrot, illetve sót vagy vegetát. de a magokba nem. A cukorral vigyázni kell a főzésnél, mert megkeményítheti a főzött magokat ! Én a mézben áztatott és mézzel + vízzel főzött magokkal jártam már úgy, hogy nem akartak puhulni, másfél órai főzés után sem...
    Mindenesetre kipróbálom az idén.
    Üdv mindenkinek:
    Jeszy
  • Sziasztok!

    Szia Jeszy!Köszönöm a tippedet kipróbálom remélem fogós lesz.Nekem is van egy tippem az gyékényesen jó.Mégpedig 25 kg tigrismogyoróhoz adunk 2 kg cukrot ezt hagyjuk állni 1 napig utánna pedig megfőzzük 1 órán át.Ez bevált módszer.Ja ha más vízen akarjátok alkalmazni akor ha iszapos a talaj akkor sót kell hozzárakni ha kemény a talaj akkor cukrot.Meg az bánt hogy nem tudtam tesztelni a bojlikat de majd idén,ha minden összejön.

    Szia Csaba!Köszönöm neked is az infót!Lenne 1 kérdésem volt már olyan is többször is hogy ott ugráltak a halak az etetésen de az istenért sem vette fel, ja semmit sem vett fel.Kérdezem én hogy ha nem evett akkor miért pont ott az etetésen ugrált miért nem arréb?Meg az hogy kb 4 napig ott van rengeteg hal az etetésen aztán a 4. napon mintha elvágták volna.Egy darab hal sincs ott.Ez így van mert megnéztem radarral.Ja etetés meg van rendszeresen.Szóval ezek nekem olyan x-akták ezeket szeretném kideríteni.Mi a tapasztalatotok hogy jobb-e a kiemeltetés amurra ill pontyra ill mennyit szoktatok megemeltetni?Én azt mondom hogy az előke hossz is számít én nem vagyok híve a 10cm-es előkének.Nekem nem vált be.
    Várom a válaszaitok!


    Görbüljön a bot!
  • Csao MIndenki!

    Szeretném kérni, hogy akinek tapasztalata van az erőgumi használatáról, elmondhatná, mérettel, fajtával, márkával kapcsolatos véleményét, ill., hogy mennyire ajánlott és hol ajánlott ennek használata. Én eddig amiatt nem használtam, mert nem tudtam, hogy mennyire érdemes.

    Köszi!


    Csaba
  • Csao 1Horgász!

    Tudom én is, hogy tökéletes megoldás nem létezik, de ha lehetőség szerint olyan pelletet szeretnél, ami tovább bírja akkor azt javaslom, hogy más könnyen oldódó etetőanyaggal csald a halakat, és hüvösebb vízben tegyél fel fekete pelletet az 13-15 'C vizhőmérsékletig kb 2-2,5 órán keresztül megmarad a stonfoban. Ha nem akkor viszont kapásod volt. Én volt, hogy egész délelőtt egy pelletel horgásztam a végére már kicsit taknyos volt, de ráadásul nem is fekete volt hanem a narancs színű. Még egy praktika ha nagyobb pelletet a 5-6 mm -es stonfoba rakod akkor még tovább marad meg a karikában, hogy a kicsik kitudnák huzni belőle. Most ennyi jutott eszembe. Ha valamiben tudok most én segíteni, szóljatok!

    Csaba
  • Szia Laci!

    Javaslom, hogy azért próbálj ráa bojlira is , még ha nem is ismerik. Persze, csak ha van rá elég időd. Mondjuk a másik boton meg lehetne fűzött magokkal játszani, esetleg jól bedippezve, zselézve, még plusz apró magmixbe hempergetve stb-stb.
    Létezik azért olyan pellett is , ami kihúzza hosszabb ideig, de télleg bosszantó, ha nem úgy működik a dolog, ahogy tervezed...
    Akár időben, akár abban, hogy ráncigálják a tescósok...
    A lucernapellettet pedig igenis javaslom, csak porrá darálod és rakjál hozzá valami alapmixet és tojást majd rendesen locsold meg Honey Syrup-pal ( 15-20 ml/kg) a Pelzertől. Nagyon finom méz aroma, visszautasíthatatlan az amuroknak is ! Esetleg még valami mentholos aromát rakhatsz bele !
    Próbáld meg!
    Sok sikert!
    Üdv:
    Jeszy
  • Sziasztok!

    Helló Jeszi!Amit írtál az nálam is így volt.Én tavaly ősszel kipróbáltam a Nash pelletet,az az igazság hogy nem fogtam vele egyetlen egy árva halat sem, igaz a keszegek azok voltak az ezetésen lehet hogy azok miatt nem volt értelmesebb kapásom.Lenne egy kérdésem hogy ha halastavon akarnék horgászni akkor milyen csalit használjak?A bojlit nem ismerik a halak meg szerintem semmiféle különleges csalit sem.Csak konzervkukoricával horgásznak az oda érkezők ill az ottani horgászok.Szerintetek érdemes pelletet ill bojlit használni?Vagy ha van valakinek jó ötlete akkor azt szívesen meghallgatnám.

    Szia Csaba.Ahogy leírtad a dolgokat az elmúlt órában pont az érdekelt engem is.Most sokat tanultam tőled-e témában.Köszönöm.Csak az a véleményem ill szerintem ez a pelletes téma nem nagyon nyerő Gyékényesen mert a keszegfélék gyorsan megtalálják, azán meg minden órában tekergetni a botot az kicsit fárasztó, meg ott zavarkolódni a hal felett az szerintem nem olyan nyerő.Szóval jó a pellet csak legalább bírna ki legalább 4 órát a vízben.Én még nem láttam ilyen pelletet.Ha tudtok ilyesmiről akkor szóljatok.Lenne még egy kérdésem ki tud valamilyen jó amur bojlit amit meg lehetne csinálni otthon is.Ja a lucernapelletet ne írjátok.Tudom, hogy nagyon jó de az is gyorsan feloldódik azt kellene valahogy bekeményíteni vagy valamivel bekeverni.Csak még nem tudom hogy.

    Görbüljön a bot!
  • Köszi Csaba!

    Ebben a pellet témában nem vagyok nagyon tájékozott, használom, de nem igazán ismerem...
    Tavaly a NASH pellet kicsit csalódás volt, mert mire a bojlival leért a fenékre, kb. fele, harmada fel is jött a felszínre...
    ott meg ugye, nem sok esélyem volt vele...
    Most már sokkal célirányosabban fogom keresni és használni.
    Kösz mégegyszer!
    Jeszy
  • Szia Jeszy!

    Én a 6 mm-es pelletet használom, ha nagyobb példányra is van esély akkor a megapelletet. Izesítés, hidegebb ill. melegedő vízben világos szinű vaniliás, epres, áfonyás, mézes. langyos ill., meleg vízben én szinte kivétel nélkül a halas pelletet lógatom. A szine jelzi azt is, hogy mennyi ideig bírja a meleg vizet, a világossak a hideg vízben előbb adják ki magukból a hypot, a sötétek pedig melegben is sokáig bírják. A lógatási idő 30-80 perc között mozog 1 óra elteltével érdemes ránézni. Én szinte kivétel nélkül a Van den Eynde márkát favorizálom, árban középáras, a gyengébb minőségüek sokkal gyengébbek, a drágábbak viszont nem sokkal fogosabbak. Etetésre csak koncentráltan használom 20-30 szem, vagy pva háló -köszönhetően Neked - más etetőanyagokkal kombinálva. Az ára 1000-1500,-Ft/kg között van. Ha valamit kihagytam volna
    szóljál!


    Csaba
  • Szia Csaba!

    Milyen pellettel "dolgozol" ? Méret, íz, szín, szag vonatkozásában érdekel, nem elsősorban a márkája. Esetleg az ára még...
    Jeszy
  • Csao Marpet!

    Ennek igazán örülök, hogy közel leszünk egymáshoz, akkor mindenképpen összehozzuk a találkozót. Azt nem írtam, hogy pellet az mindig van nálam 3-4 féle, ez már alapfelszereltség, mert a horgásztavakon sokat használom, és mivel kilós kiszerelésben veszem, sokáig elég. Jó, hogy valaki megjegyzi helyettem a házszámot, nehogy valaki máshoz cuccoljak be.

    Csaba
  • Sziasztok!

    Csaba !

    Az általad felsorolt csalikészlet bőségesen elég,de mondjuk én azért a gilisztát lecserélném pelletre.Persze ahány ház annyi szokás.

    Egyébként A 35-ben leszel úgy emlékszem,és az biztos hogy velem találkozni fogsz személyesen is,mivel az én nyaralóm ott van nem messze!

    Na üdv mindenkinek!Csao Marpet!
  • Hello Marpet!
    Csao Mindenki!

    Az pont jó, mert én most most pont ott leszek - vagy a 30 vagy a 35-ös házban, mindig elfelejtem a házszámot. Nagyon bevagyok már sózva, remélem azért nem lógó orral jövök haza, bár igy a képeket elnézve már a táj is sok mindenért kárpótolja az embert. Persze azért halak sem ártanának, nem vagyok válogatos 3 kilótól felfelé, persze kárászból vagy keszegből kisebb is elég. Most érzem elöször egy kicsit magam tanácstalannak, hogy milyen csalikkal készüljek, mert már olyan sokféléről szó volt, hogy ez már a bőség zavara. Azt hiszem bojlik, tigrismogyoró, kukorica, csonti, giliszta, biztosan lesz nálam a többit meg majd meglátjuk. Minden ötletet szivesen veszek!

    Sziasztok!

    Csaba
  • Köszi Marpet,
    valóban pont fordítva mondtam, nézzétek el nekem !
    Sziasztok:
    Jeszy
  • Jeszi!

    Az A szektorban ahogy nő a nyaraló száma úgy nő a nádfal távolsága.Csak segítség képpen kb. A 40-ig horgászható meg gond nélkül.Az átlagos vizmélység 1.5m.Távolsága A35-nél éri el a 70-80m kb.


    Csao , Marpet!
  • Üdv!

    Én az előke hosszát igen nagy tartományban variálom,víz függvényében.Pl Balatonon csúszó önetetős horgászatnál,az alsó horogelőkém,az nem több mondjuk 6-8cmnél.Ez nagyon kevésnek tűnik,de egy lebegő pufi vagy pellet nagyon fogós tud lenni közvetlen a kosár felett lebegtetve.Ja meg a trágyagiliszta is hibátlan így.Emelett feljebb is szerelek egy horogelőkét a főzsinorra,az kb 50cm-rel van az önetető felett,és a hossza az már több,mondjuk 15cm.Ebből kitűnik hogy más még az egy boton lévő két horog előkehossza is,nekem ez jött be.
    Na most ahogy Jeszy említette,Dunán ragadozó halra,nem ritka hogy én is 80cm vagy 1m körüli előkét használok.Már csak amiatt is,mert ugyebár az áramlat ezt szépen tudja mozgatni,így jobban felkelti a süllők kiváncsiságát.
    Feedernél mondjuk min 20-30cm,felső határ meg ott is majdnem a csillagos ég,persze a józanész határáig.:)
    Sima fenekezésél mondjuk vagy 0,20-as előkét használok,vagy hajszálvékony fonottat.
    Ha ragadozóra megyek a Dunán,akkor egy bevált vastagságom a 0,25-ös Carbotex,ezt valahogy szeretem,és volt már rá süllő azért,szakítószilárdsága meg enged egy kis kemény beavatkozást is,ha beugrana valami akadóba a kis sárkány.
    Ennyit tudok hozzátenni a témához kb,de van hogy ezek mind nem működnek,és előről kell az egész agyalást kezdeni.
    Ja és köszi Csaba,hogy gondoltál ránk mint mesehős,vagy szereplő,vagy mifene.:)
    További jó fórumozást mindenkinek!
    Szusy
  • Csaba!

    Valószínűsítem, hogy a horogelőke hosszáról beszélsz. Ez megint alkalmi, mert én pl a horgászat elején, amikor még nem tudom a halak kapókedvét, általában hosszabbra hagyom ( "fenekező" horgászat esetén kb.30 cm ), majd ahogy szaporodik a kapások száma, úgy rövidítem az előkét ( egészen 10-15 cm-ig ) és lehetőség szerint növelem a horogméretet. Sok múlik a fenék milyenségén is, hogy a kosár vagy a súly ne húzza be mélyen a fenékre ( pl. iszapos mederben). Bojlizásnál ez másképp van, mert ott kétféle előkehosszal dolgozok, a sima előkehossz kb. 15-25 cm, a lebegőbojlié pedig 25-25 cm, amiből a kívánt hosszt ólommal állítom be.
    Egyébiránt a Dunán az előkehossz 120 cm-től lefelé egészen 30 centiig mozog, kapókedv és irányított halfajspecifikus horgászat függvényében.
    Remélem érthetően írtam le...
    Szia!
    Jeszy
  • Csao Jeszy és Szusy!

    Most így ahogy együtt leírtam a beceneveteket, olyan érzés volt mint két rajzfilm figura elnevezése, de remélem ez nem sértő, mert nagyon távol állna tőlem ez. Csak olyan érdekes volt. Nagyon szépen köszönöm az instrukciókat, megerősítettétek eddigi tudásomat. Még egy kérdés jutott eszembe, hogy amennyiben etetőkosarat használok - tudom, hogy Jeszy ezt nem kedveli - akkor van-e valami tuti tippetek, hogy a kosár és a horog között mekkora legyen a távolság mert ezzel kapcsolatban, nagyon sok véleményt hallotam.

    Köszi!

    Csaba
  • Szia Csaba!
    Az előkét valóban ( ahogy Szusy is írja ) a helyszínhez és a várható halakhoz, no meg a horoghoz kell választani . A bojlizáshoz általában valami egész vékony fonottat használok, például Pelzer Rope-ot vagy a 0,10-es platilt.
    Az a szektornál a nádfal és a part közötti táv egyenletesen növekszik, minél alacsonyabb a nyaraló száma, annál messzebb van a nádfal, dobálni felesleges, biztos van csónak, amivel behordhatod a cuccodat. A távolság a 40 métertől egészen a 70-80 méterig növekszik.
    Jeszy
  • Szia Csaba!
    Előkékről oldalakat lehetne írni,ez nagyon változó mind a vizet mind az időszakot tekintve,nem is beszélve a halak kapókedvéről.Nálam spec mindig van legalább előre megkötve vagy 10 15db előke,különböző horgokkal és zsínorokkal.Ragadozóra,pontyra mindenre.
    Az "A" szektori nádast én úgy 60-70m-re saccolom,bár soha nem mértem le.Lehet hogy picit több,a lényeg hogy ha tudsz pontosan dobni,simán megdobható,de ajánlatos csónakkal behordani,az sokkal eredményesebb és pontosabb is,etetés miatt meg főleg ez a nyerő megoldás.
    Biztos még mások is ki fogják ezt részletesen elemezni,kiváncsi vagyok más véleményére én is.

    Üdv:Szusy
  • Szia Mindenki!!

    Köszönöm a leveleket sokat okultam belőle,bár még most sem vagyok biztos abban, hogy nem kapi ponty volt a horgomon, mivel jobbra-balra mozgot 1-2 métereket, csak kifelé nem jött, befele pedig a nád miatt én nem engedtem.
    Jeszynek! A multkori leveled a zsinórokról nagyon jól jött, még ha kiegészítenéd azzal vagy Te vagy v.ki más, hogy horogelőkének mi az ami nektek bevált, az jó lenne. Nagyon szeretnék felkészülni a Gyékényes-túrára. Ja és ha valaki megmondaná, hogy az "A" szektorban a házakkal szembeni nádas cca. milyen messze lehet, mert partról annak környékét szeretném meghorgászni.


    Sziasztok!

    Csaba
  • Sziasztok!

    A Csaba féle problémával rendszeresen találkozok elsősorban a dunai pecáim során. Egyszer a helyi tavon (Soltvadkert) nád mellett pontyoztam, igaz 2,75 lb-s bottal és 0,23-as Fireline fonottal, úszóztam. A nyurga becuppantotta a cuccot és irány a nád. Mivel kb 50 centire horgásztam a nádfaltól, így nem volt esélyem megfordítani. Tudtam, hogy a szerelékemen nincs akadásra hajlamos dolog, sőt az ólmom is önkioldósra szereltem, hát vártam. Megfeszítettem ( persze érzéssel ) a fonottat és kivártam pár percig ( talán 10-ig is) amíg az uraság hátramenetbe kapcsolt, utána már ésszel vezettem a szákomba. Különben a nádi pontyozásnál nem szabad sz@rr@l gurigázni, oda kell a legstabilabb cuccot szerelni!
    A Dunán rendre viszi a márna be a kövek közé a horgot, de nem szoktam megijedni, ráncigálni, a feedert erősen tartom és megfeszítve erőltetem monotonon, hogy forduljon ki a kövek közül . Régebben feszegettem, hátha elszakad a damilom, manapság már kényelmesen kivárom, végülis beszakítani 10-15 perc múlva is lehet...
    Nem?
    Javaslom, hogy a hagyományos etetőkosaras horgászatról és úgy általában, hogy a jobbra-balra kilógó cuccokat be kell szüntetni ( kivéve persze a feederezésnél a feederkosár ), csak az inline szerelékekre kell szerelni úgy ólmot, mint kosarat!
    Örömmel olvasom, hogy megindult a fehérnép a tavon, remélem egyre aktívabbak lesznek és nem lanyhulnak sohasem ...
    Sziasztok:
    Jeszy
  • Üdvözlet mindenkinek!

    Előszöris azzal kezedem hogy ebben a pár napban én is horgásztam, sajnos sikertelenül.Én is láttam keszegeket ez a jó idő kicsalogatta őket.Próbáltam fogni 1-2 de nem vették fel sem a konzervkukoricát sem az üveges (cukk) kukoricát.
    De a szép idő mindenért kárpótolt igaz a szél élénk volt.
    Amúgy meg láttam 1 amur ugrást mást kulönösképpen nem észleltem.
    Küldtem én is 1 képet Mogyorósi Úrnak és amint látom felrakta amit nagyon köszönök.
    Láthatja mindenki hogy milyen szép amurt lehet fogni, ja és vannak nagyobbak is.

    Üdv: Kápolna László


    Görbüljön a bot!
  • Szia Csaba!

    Szerintem is az lehetett,hogy talán az etetőkosár,vagy egy másik horog,vagy bármi leakadt a fenékre,és csak annyit moccant a hal,amit engedett a szerelék.
    Biztos,hogy ha godzilla lett volna,az azonnal bemegy a nádba veled együtt,és már az elején eltépte volna a madzagot.Más halak,pl harcsa ami esetleg nem moccan,de akkor az nagyon nem,lemegy fenékre és fekszik,szal az első kritikus pillanatokban kell a legkeményebbnek lenned vele,viszont nem hinném hogy most azzal volt dolgod.
    Van azért egy kivételes esetem,mikor tapasztaltam lehorgonyzást pontytól is,de egyetlen egyszer,és azért ki lehetett mozdítani azt is,és tudom hogy nem a szerelékem horgonyzott le,mivel akadómentes vízen volt,hanem a hínárban betámasztott a halacska valószínüleg.
    Azért nem érdemes túlzottan felkeményíteni a cájgot,mert akkor meg soha nem lesz kapásod sem.Inkább tarts nagyobb távot a nádtól,meg a kemény helyektől,és nem erőltetve hagyd, hogy a hal kifárassza magát.Igaz jobb minél hamarabb magadénak tudni a győzelmet,de türelem kapitálist terem.
    Nekem a leghosszabb fárasztásom kb 25-30 perc volt,egy amúr méghozzá.(Hozzáteszem nincsenek nagy orsóim,kemény botom,és a zsinór sem vastagabb 0,25mmnél,még Gyékényesen sem.)
    Üdv mindenkinek
    Szusy
  • T. Sebőce ! Hol a keszeges kép, várom az e-mailt,hogy feltegyem az óriást !
  • Szia Csaba!

    Nem akarlak elkeseríteni, de a megoldás számomra kézenfekvő.
    Ha a damilod egy irányba mutatott, akkor a zsinór egy víz alatti akadóba ragadt, vagy csavarodott fel. A pályafutásom alatt, még eggyetlen hal sem maradt helyben akasztás után, csak ha az akadóba futott. Nálam az a bevett szokás, ha érzem, hogy akadóba ment, kiengedem a féket, és várom, hogy a hal kioldja magát. Nekem ez 10-ből 7-szer sikerül. Így nem biztos a tizen felüli sem, bár mindig a ki nem fogott hal a legnagyobb. Fel a fejjel, lesz még jobb is..... :-))

    Üdv: Sebőce

    Ui: A gyékényesi keszeg ette a milós kaját.
  • Csao Mindenki!

    Jeszy, köszönöm szépen a kimerítő választ, erre volt szükségem. Hozzáteszem a horogelőke kérdés is régóta foglakoztat, mert ezzel kapcsolatban is elég vegyesek az értesüléseim, ennyivel gyengébb, erősebb hosszabb rövidebb, erőgumi jó, nem jó. Ha van kedved vagy v.ki másnak felvilágosíthatna a tapasztalatairól. Viszont most következik részemről a mai óránk anyaga. Említettem már régebben, hogy nagy halak tekintetében elég gyérül állok, mivel a legnagyobb halam, egy 4,80-as ponty volt. Ma viszont egy horgásztavon összeakadtam egy tizen..... kilós egyeddel, és nem fogjátok elhinni Ő győzött. A gyenge szerelékem miatt. Az etetőkosár és a horog közti damilom engedett, mert nem voltam felkészülve egy ilyen példányra. Most jön a kérdés: a nádas és köztem küzd a hal tán 1 méterre a nádastól a part fele kényszeríteni lehetetlen, mert mintha be lenne betonozva, csak jobbra balra mozdult 1-2 métereket, nem feszítettem, mert nem voltam biztos a cájgomban. Engedni nem mertem, mert akkor beveti magát a nádasba és vége. Ezután kb. 10 percnyi állóháború egyönk sem engedett - ilyennel még nem találkoztam ami nem akar jönni sem de igazán menekülni sem. Csak feszül a bot és a zsinór és stop. Szeretem volna dülőre vinni a dolgot, hogy a nyilt víz felé próbálom terelni, azzal a technikával, hogy ellenkező irányba húzom, hátha megindul, de nem. 1 méter a part fele, fél vissza és várakozás a feszítése egy pillantra sen engedett, totál tanácstalan voltam, míg az előkezsinorom egy pattanással megadta a választ. Ez lenne a házifeladat, a megoldást Tőletek várom.
    Okítsatok!

    Csaba

Kedves lárogató!

Úgy tűnik, új vagy itt. Kattints az egyik gombra, a belépéshez!